راهنمای شستشو

علائم بین المللی شستشو و نگهداری لباس

علائم بین المللى دستورالعمل مراقبت از لباس ها و پارچه ها اغلب به نوع شست و شو، اعم از شست وشوى دستى یا ماشین، درجه حرارت آب شست وشو، نحوه خشک کردن پارچه، روش و درجه حرارت براى اتوکشى آن دلالت دارند. اگر مایلید لباس هایتان از عمر طولانى برخوردار شوند بهتر است پیش از شروع شست وشوى البسه، به دستورالعمل های شستشوی هر لباس توجه کنید.

علامت مربوط به شست و شو به شکل یک تشت آب است که درجه حرارت آب به سانتى گراد بر روى آن نوشته شده است و یا با تعدادی نقطه روی آن مشخص می گردد.

چنانچه به جاى عدد مربوط به درجه حرارت آب، نقش یک دست بر روى آن باشد، نشان دهنده لزوم شست وشوى دستى و طبیعتاً استفاده از آب ولرم است.

نقش دایره اى درون یک مربع، علامت مربوط به استفاده از خشک کن است. چنانچه این نقش با ضربدرى بر روى آن دیده شود، به این معنى است که استفاده از خشک کن براى این لباس خاص مناسب نیست.

علامت مثلث نشانه استفاده از سفید کننده ها است و چنانچه ضربدرى بر روى آن باشد، نباید از سفید کننده براى پارچه یا لباس مورد نظر استفاده کرد.

امکان استفاده از اتو نیز علامتى به شکل اتو دارد که میزان حرارت آن از ملایم تا متوسط و داغ به وسیله ۱ تا ۳ نقطه بر روى تصویر اتو نشان داده مى شود.

امکان استفاده از خشک شویى با دایره اى که حرف P انگلیسى بر روى آن نقش بسته مشخص مى شود.

در جدول زیر تعدادی از این علائم نشان داده شده است:

laundry3

روش های صحیح شستشوی لباس

در هنگام شستشو ابتدا لباسها را برحسب جنس و رنگ طبقه بندی نمایید و هرگز آنها را با هم مخلوط نکنید. به عبارت دیگر لباس‌های رنگی را از لباس‌های سفید و مشکی جدا کنید، لباس‌های سفید را با هم، لباس‌های مشکی را با هم و لباس‌هایی را نیز که رنگی هستند با هم بشویید تا رنگ لباس‌ها به یکدیگر پس ندهد.

قبل از شستن پوشاک آنها را لکه گیری نمایید زیرا لکه هایی که پس از شستشو با ماشین لباسشویی بر روی لباس باقی می مانند ثابت می شوند.

یکی از بهترین راه ها برای حفظ رنگ لباس این است که قبل از شستشو آنها را پشت و رو کنید. 

لباسها را مچاله شده در ماشین نریزید، چون در این صورت لباسها نمی توانند به خوبی با آب مخلوط و تمیز شوند.

سفید کننده ممکن است لکه ایجاد کند و پارچه سفید را زرد کند. دستورالعمل سفید کننده را بخوانید و قبل از مصرف حتماً آن را با آب مخلوط نمایید و مستقیما آن را روی لباس نریزید.

برای شستشوی مناسب لباس ها و جلوگیری از آب رفتن، شل شدن و تغییر رنگ به علائم شستشوی لباس ها که اغلب بر روی پارچه ای کوچک در داخل یقه یا درز لباس دوخته شده است توجه نمایید.

همواره قبل از ریختن لباس ها در ماشین لباسشویى، جیب هاى لباس را به دقت وارسى کنید چون ممکن است محتویات جیب مشکلات فراوانى را براى شما به بار آورد. به طور مثال دستمال کاغذى در آب از هم باز شده و به صورت پرز به تمام لباس ها مى چسبد.

هنگام تنظیم درجه ماشین لباسشویى با توجه به جنس و نوع لباس ها درجه مناسب (درج شده بر روی اتیکت لباس) را انتخاب نمایید.

هنگام شست وشوى لباس ها آنها را خوب آبکشى کنید زیرا باقى ماندن مواد شوینده در الیاف لباس مى تواند موجب بروز انواع حساسیت هاى پوستى به ویژه در کودکان شود.

زیپ لباس ها را قبل از انداختن آنها در ماشین لباسشویى ببندید تا موجب نخ کش شدن لباس هاى دیگر نشوند و با دوختن و محکم کردن دکمه هاى شل شده مانع از گم شدن آنها شوید.

لباس های ظریف سنگدوزی یا منجوق دوزی و … را که احتمال دارد در ماشین لباس شویی بر اثر برخورد با سایر البسه خراب شوند یا به سایر لباس ها صدمه بزنند، در کیسه توری بیاندازید (این کیسه ها به صورت آماده در بازار موجود است) و یا در صورت امکان خشکشویی نمایید.

شستشوی لباسهای رنگی در آب سرد باعث حفظ رنگ لباس می شود.

خشک کردن لباس ها در داخل منزل کمک می کند رنگ لباس ثابت بماند؛ فقط لباسهای سفید و ملحفه را می توانید در خارج از خانه آویزان نمایید. زیرا اشعه UV خورشید باعث محو شدن رنگ پارچه های رنگی می شود.

اگر چه خشک شدن لباس بطور معمول کمی طولانی بنظر می رسد ولی نسبت به دستگاه خشک کن خیلی بهتر است زیرا رنگ لباس رنگی را ثابت نگه می دارد.

لباس‌های تیره رنگ در شست‌‌وشو رنگ زیادی از دست می‌دهند و لباس، بور و کدر می‌شود؛ توصیه می‌کنیم لباس تیره و جین را در تشتی حاوی یک فنجان سرکه سفید و مایع شست وشوی لباس یا ظرفشویی و آب سرد پر کنید و لباس مورد نظر را بعد از نیم ساعت خیساندن در این محلول، به آرامی شست وشو دهید و با آب سرد آبکشی کنید. سرکه سفید، مانع از دست رفتن رنگ لباس و در ضمن باعث براق شدن لباس می شود.

شستشو  بر اساس نوع پارچه 

 پوشاک نخی: منظور از پوشاک نخی، لباسهایی با پارچه های بافته شده از الیاف طبیعی مانند پنبه، کتان، چتایی و کنف می باشد. این نوع پارچه ها را می توانید با ماشین در دمای حداکثر 60 درجه سانتیگراد یا با دست و آب ولرم بشویید. هرگز برای شستشو و لکه زدایی این نوع پوشاک از اسیدها و بازهای قوی استفاده نکنید. اگر می خواهید از مواد رنگبر استفاده نمایید، حتماً قبلاً در گوشه ای خارج از دید لباس آن را امتحان کنید.

پوشاک پنبه ای : این نوع پوشاک را می توانید هنگام شستن خوب چنگ بزنید و سپس آبکشی کرده و در هوای آزاد خشک نمایید.

لباس‌هایی با جنس کتان: لباس‌هایی با جنس کتان را می‌توانید با کمک ماشین لباس شویی بشوید و در دمای 50 درجه و نه بیشتر. برای خشک شدن لباس‌های کتان توصیه می‌شود که این لباس‌ها را نیز در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید .هیچ وقت برای پاکیزگی پارچه کتانی از آب وایتکس استفاده نکنید. برای شستشوی این نوع پوشاک می توان از آب گرم و برای سفت ایستادن از آهار استفاده کرد. این نوع پارچه ها را کمی مرطوب از روی طناب بردارید و از پشت اتوی داغ بکشید.

لباس‌هایی با جنس ابریشم: این لباس ها را باید با دست بشوید مگر اینکه بر روی اتیکت درج شده بر روی لباس ‌تان به شما این امکان را داده باشد که لباس را در ماشین لباس شویی قرار دهید؛ برنامه ی ماشین لباس شویی را باید بر روی درجه تعیین شده روی اتیکت (مثلا 30 درجه) و بر روی لباس‌های ظریف قرار دهید.

اگر لباسی با جنس ابریشم را می‌خواهید با دست بشوید بهتر است لباس‌تان را در داخل یک ظرف آب قرار دهید، کمی پودر در آب بریزید و اجازه دهید که ظرف کف کند و بعد لباس‌تان را داخل ظرف بگذارید. 

نکته ی مهم و قابل توجهی که در رابطه با لباس‌های ابریشم وجود دارد این است که برای اینکه لباس‌تان با جنس ابریشم خشک شود، هرگز لباس‌تان را در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید؛ لباس‌تان را در فضای معمولی خانه قرار دهید تا خشک شود .

پارچه حریر: اگر می خواهید پارچه حریر بعد از شستن درخشندگی اولیه خود را داشته باشد، کمی سرکه سفید را با آب مخلوط کنید و پارچه ها را بعد از شستن در آن آب بکشید.

پارچه های ظریف: اگر خواستید پارچه‌های ظریف را در ماشین بشویید، آنها را تا کنید و درون یک کیسه توری یا روبالشی قرار دهید. سپس در ماشین لباسشویی بگذارید.

پوشاک نایلونی همراه با پولیستر و پنبه: این نوع پارچه ها را باید با آب سرد آبکشی کنید. اگر جنس این نوع پوشاک فقط نایلونی است توصیه می شود آن را با دست بشویید.

 پوشاک چرمی: برای شستن پوشاک چرمی کمی پودر رختشویی را داخل آب سرد حل کنید و لباس را در آن قرار دهید و پس از 15 دقیقه با ملایمت روی آن دست بکشید. سپس لباس را آب بکشید. لباس های چرمی را هرگز چنگ نزنید و نچلانید. بعد از این مرحله لباس را در آبی که کمی پودر صابون در آن حل کرده اید قرار دهید تا نرم و لطیف گردد. سپس آن را آبکشی کرده و آویزان کنید تا خشک شود. هیچ گاه لباس چرمی را روی رادیاتور شوفاژ و لوازم گرم کننده قرار ندهید زیرا باعث خشک شدن چرم می شود. هرگز در شستشوی لباسهای چرمی از وایتکس استفاده نکنید.

شستشوی انواع لباس

لباس زیر: لباسهای زیر را با سایر لباسها نشویید چون ممکن است که در فضای بسته ماشین لباسشویی میکروبهایی به الیاف آنها جذب شود. بهتر است لباسهای زیر را با صابونهای کم قلیا بشویید چون ممکن است پودر رختشویی سبب حساسیت پوستی شود.

 آستین و یقه لباس: آستین و یقه پیراهن را قبل از شستشو به صورت مجزا با برس و صابون گلیسیرین دار تمیز نموده و آبکشی کنید.

لباس نوزاد: لباس نوزاد را با سایر لباسها نشویید. این لباسها را با صابونهای کم قلیا بشویید چون ممکن است پودر رختشویی سبب حساسیت پوستی نوزاد شود. همیشه لباس نوزاد را با آب سرد، با ملایمت و بدون چنگ زدن شسته و آبکشی نمایید.

شست و شوی کت و شلوار و پالتو: اینگونه لباس ها را نباید در آب شست وشو داد، بلکه باید خشک شویی شوند. هنگام اتوکشی باید از بخار و حرارت ۱۵۰ درجه سانتی گراد استفاده شود.

پلیور ها: پلیورها معمولاً با جنس های پشم، آکریلیک، آنقوره، و… در بازار وجود دارند. این گونه لباس ها باید فقط با دست شسته شوند و برای شستن آن ها هرگز نباید از ماشین لباس شویی استفاده شود. مدت زمان شستن باید کوتاه و آب کشی آن باید ملایم و آرام باشد، آب اضافی را بگیرید و حتماً در سطحی صاف خشک کنید.

لباسهای پلیسه دار: هیچ گاه لباسهای پلیسه دار را در ماشین لباسشویی نیندازید، زیرا گردش ماشین به پلیسه ها صدمه می زند. این قبیل لباسها را اگر جنس پارچه آن طبیعی و از جنس ترگال است در تشت بشویید و لبه آنها را بدون اینکه فشار دهید به چوب لباس آویزان کنید تا خشک شود.

چند نکته مفید خانگی برای شستشو و نگهداری لباس ها

نرم کننده لباسها: جوش شیرین شوینده بسیار مفیدی است، یک چهارم تا نصف فنجان جوش شیرین برای شست وشو می تواند لباس هایتان را نرم و خوشبو کند. اگر لباس پشمی را در آب ولرم حاوی یک قاشق گلیسیرین آبکشی کنید، پارچه نرم و لطیف می شود و ضمناً مانع از ایجاد خارش پوست بدن می شود.

زداینده بو از لباس: سرکه در زدودن بوهای بد از لباس (به خصوص بوی سیگار) بسیار مفید است. اگر کمی سرکه سفید به آب شست و شوی لباس خود اضافه کنید، بوهای نامطبوع لباس از بین خواهد رفت. اگر قصد شستن لباس را ندارید لباس ها را بالای ظرفی که در آن یک فنجان سرکه سفید و چند لیتر آب است آویزان کنید تا در اثر بخار حاصل از آن، بوی نامطبوع لباس از بین برود.

همچنین برای از بین بردن بوی سیگار از لباس، نصف پیمانه جوش‌شیرین را داخل 4 لیتر آب حل کنید. لباس را قبل از شستشو یک ساعت داخل آن خیس کنید تا خوشبو شود. از این روش برای لباس‌هایی که بوی کلر و عرق می‌دهند نیز می توانید استفاده کنید.

هنگامی که لباس‌ شما بوی گریس، روغن یا بنزین می‌دهد، آن‌ را داخل کیسه زباله گذاشته و روی آن جوش‌شیرین بپاشید. در آن را دو روز ببندید تا مانع انتشار و باعث از بین رفتن بو شده، سپس طبق معمول بشویید.

از بین بردن اثر صابون از لباس ها: در آخرین مرحله شست وشو، یک فنجان سرکه سفید روی لباس ها بریزید. سرکه آن قدر قوی نیست که تار و پود لباس را از بین ببرد. در عوض می تواند اثر قلیایی شوینده ها یا صابون را از بین ببرد.

ضدعفونی کردن لباس نوزاد: سرکه اسید اوریک را از بین می برد؛ از این رو افزودن یک فنجان سرکه به آب در آخرین مرحله شست وشو برای لباس کودکان بسیار سودمند است.

لک زدایی چرم و جیر: چرم جیر با مسواک نرم و جوش‌شیرین تمیز می‌شود. بگذارید جوش‌شیرین روی جیر بماند سپس با مسواک آن را تمیز کنید. برای تمیز کردن چرمی که در اثر ریختن جوهر لک شده، کمی جوش‌شیرین روی لکه بپاشید، بگذارید آن را جذب کند. این کار را چند بار تا زمان پاک شدن لکه تکرار کنید.

شستشوی هوشمندانه

آب یک منبع بسیار با ارزش است آن را هدر ندهیم

زمانی پوشاک خود را بشویید که ضروری است. گاهی چند ساعت پهن کردن آنها در هوای آزاد موجب تازه شدن لباس ها می شود و دوباره به شما امکان پوشیدن آنها را می دهد.

کاهش مصرف برق

پوشاک خود را در دمای بالا نشویید مگر اینکه این نوع شستشو بطور خاص تأکید شده باشد. در ذهن داشته باشید که شوینده ها نسبت به قبل بسیار کارآمدتر می باشند. بسیاری از شوینده ها از دمایc °40 شروع به واکنش می کنند که نسبت به شستشو در دمای c °60  میزان مصرف انرژی 50% کاهش می یابد.

به علائم درج شده روی اتیکت لباس توجه نمایید؛ در صورتیکه اشعه UV خورشید به لباس آسیب نمی رساند، آن را در هوای آزاد خشک نمایید.

• دقت در مصرف میزان شوینده

میزان درستی از شوینده را استفاده نمایید؛ از افزودن به میزان تعیین شده بپرهیزید تا به پوشاک آسیب نرسد و از آلودگی محیط زیست نیز کاسته شود.

• احترام به طبیعت

خشک شویی لباسها را به عنوان آخرین روش برای شستشو در نظر داشته باشید زیرا در این روش شستشو از حلال های غیر ارگانیک استفاده می شود که تأثیر منفی بر محیط زیست دارند.

شرکت تولیدی نایس پوش

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.